Het scooter rijbewijs

Een scooter rijbewijs (officieel heet dat: rijbewijs AM) is onderverdeeld in een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte. Het theorie gedeelte kun je al gaan halen als je 15,5  jaar bent. Pas wanneer je dat gehaald hebt kun je aan de praktijklessen beginnen. Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen waarvan je er niet meer dan 6 fout mag hebben. Nadat je het examen met goed gevolg hebt afgelegd ontvang je een certificaat, dat 1 jaar geldig is, dus in die tijd moet je zorgen, dat je het praktijkexamen gaat doen, maar niet voordat je 16 jaar bent.

Wanneer je in het bezit bent van een geldig Nederlands rijbewijs categorie B (auto) of A (motor) hoef je geen scooter rijbewijs te halen. Maar in sommige gevallen word je rijbewijs ongeldig verklaard ( bijv. door te hard te rijden of rijden onder invloed van alcohol ). In dat geval is het mogelijk dat rijbewijs bij de gemeente te laten omzetten in een scooterrijbewijs. Je hoeft in beide gevallen geen examen te doen.

Alle informatie die je (verder) nodig hebt kun je opvragen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen ) Naritaweg 150, 1043 CA Amsterdam.

SCOOTER RIJBEWIJS

Scooter theorie examen

Het theorie-examen duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting. Je moet ongeveer een half uur voor aanvang van het examen aanwezig zijn. Het examen bestaat uit vijftig vragen: ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal in moet vullen. Je moet minimaal 44 vragen goed beantwoorden om te slagen.
Wil je vast oefenen voor het theorie examen dan kun je vooraf een aantal oefenexamens maken. Zo weet je wat je kan verwachten.

Er zijn verschillende manieren om te oefenen. Online kun je oefenen op:

Boeken en cd’s zijn te koop bij bijv.: www.alletheorieboeken.nl

Op het praktijkexamen kun je je voorbereiden door het nemen van praktijklessen.

Scooter praktijk examen

Voor het halen van uw scooter rijbewijs (categorie AM) moet je na het theorie-examen ook slagen voor een praktijkexamen. Het praktijkexamen duurt ongeveer 45 minuten. Eerst maak je kennis met je examinator. De examinator zal je uitleggen hoe het examen verloopt. Je examinator van het CBR zal je een oor-ontvangertje (voor in de helm) meegeven. Hiermee zal de examinator aanwijzingen en opdrachten doorgeven tijdens de examenrit.

Je zal een route rijden van circa 25 minuten en zal daarbij worden beoordeeld op verkeersdeelneming op de openbare weg en of je de bromfiets goed beheerst.

Als je opgaat voor het praktijkexamen zijn er een aantal spullen die je mee moet nemen. Wanneer je één van deze spullen vergeet of niet bij je hebt is het niet mogelijk om het praktijkexamen af te leggen.

Wat je mee moet nemen als je op examen gaat:

-       Een geldig en wettelijk toegestaan identiteitsbewijs;

-       Geschikte kleding;

-       Geschikte scooter (die je kunt gebruiken voor het examen);

-       De reserveringsbevestiging voor het examen;

-       Een geldig AM theoriecertificaat.

De kosten voor het theorie-examen AM zijn € 34 bij het CBR. Als de rijschool het examen aanvraagt, kan hij extra kosten aanrekenen. Je mag ook zelf het examen voor de theorie aanvragen bij het CBR.

Je zult 4-6 lessen nodig hebben om goed voorbereid te zijn op het praktijkexamen

De prijs van een les ( 60 minuten ) varieert van 35 tot 50 euro, afhankelijk van de rijschool. De kosten voor het praktijk examen zijn bij het CBR € 97,15

De aanvraag van het praktijkexamen is alleen mogelijk door de rijschool en die zal zelf ook kosten aanrekenen, waardoor het dus eigenlijk onmogelijk is dat je € 97,15 euro betaald. Sommige rijscholen vragen € 125 euro voor het brommerexamen, anderen zitten rond de € 180 euro, dit is heel verschillend per rijschool.

Kosten scooter rijbewijs

© 2016 Scooterprijs  | BRINK Webdiensten

Contact met Scooterprijs

Neem contact met ons op voor:

• Algemene vragen
• Vragen over Adverteren
• Vragen over de merken / types
• Vragen over de scooter dealers
• Feedback, tips of een compliment

Wij zorgen voor een spoedig antwoord!

Scooterprijs

Over Scooterprijs

Adverteren op Scooterprijs

Bedrijf toevoegen

Contact

Deel Scooterprijs met je vrienden

Share on Facebook Share on Twitter

Deel deze pagina op Facebook

Deel deze pagina op Twitter

Home Soort scooter Dealers Scooters Rijbewijs Scooter kopen Verzekering Boetes